Törmäsin eläinlääkäriasemani julkaisemaan artikkeliin:

http://www.evidensia.fi/hoitovinkit/kissat/elainlaakari-nain-suojaat-lemmikkisi-pakkasilla/


Tuossa on monta hyvää vihjettä ainakin koiranomistajille pakkaskelien varalle. Marsuthan pidetään vedottomassa huoneessa sisätiloissa. Pahimmilla pakkasilla koiran lenkit jäävät lähinnä tarpeiden teon ajan kestäviksi pyrähdyksiksi ja sisätiloissa keksitään sitten kaikki aktivoiva puuha. Marcel saattaa näyttää pörröiseltä, mutta sillä ei ole ohuiden haituviensa alla pohjavillaa, joten kylmä tulee helposti. Tassut, korvat ja hännänpää ovat myös yleisesti herkkiä alueita paleltumaan. Oma koirani nostelee tassujaan ja alkaa säntäillä kylmässä. Muita merkkejä voivat olla vaikkapa tärinä ja kyyristely.

Lenkit sujuvat meillä paljon rauhallisemmin töppösten ja takin kanssa. Toki takin pitää olla säähän sopiva, eikä mikä tahansa koriste. Marcel on ainakin ymmärtänyt, että töppösten ja takin kanssa ulkona oleminen ei satu, joten se tulee oikein mielellään eteiseen puettavaksi. Ulkona oleminen on kuitenkin se paras juttu ja varsinkin lumikinoksissa pyöriminen! Toiset koirat voivat vaatia varovaista totuttelua ja paljon herkkuja, ennen kuin suostuvat kulkemaan puettuina. Vaatteita on myös erimallisia ja vain sovittamalla selviää, hiertääkö vaate esimerkiksi jostakin. Silloin koira saattaa vaikuttaa vastahakoiselta pukemaan talvivaatetusta.

Silloin tällöin tulee mainittua keskusteluissa koiran pukeminen ja monesti on tullut vastaan kommenttia, että eihän koirat sellaisesta tykkää. No ei varmasti kaikki tykkääkkään, mutta paleltumat ovat vakava asia. Ihmislapsetkin tykkäävät vielä estottomina taaperoina kulkea ennemmin alasti. Ei se silti aina hyvä idea ole. Jopa ulkokoirilla pitäisi olla mahdollisuus päästä lämpimän kopin suojaan.

Tassukarvoihin jää myös helposti lumipaakkuja. Olen talvella leikellyt pisimpiä tassukarvoja lyhyemmiksi, mutta toki lämmikettä pitää jättää. Lumipaakkuja pitäisi raaputella pois jo ennen sisälle menoa ja monesti on tullutkin tehtyä se virhe, että pikkuisen sulaneita jäisiä palloja koettaa rapsutella vessassa minuuttitolkulla. Ulkona olisi irronnut paljon paremmin. Aivan kuumaan suihkuunkaan ei saa mennä.

Nämä on taas tällaisia modernin maailman keskusteluja. Koiria on entistä enemmän ja yhä useammalla omistajalla on montakin koiraa. Niiden halutaan elävän pitkään ja mahdollisimman terveinä. Lemmikit ovat osa perhettä. Monet vanhat asenteet kaipaavat uudelleentarkastelua ja arkitieto tarkkaa syyniä.

photo 14550083_1305008482893991_5225864988840689664_n_zpszyhbpeml.jpg

Kuvassa Marcel piilossa ilotulitteita. Verhot olivat kiinni ja televisio pauhasi. Parin tunnin ajan vähän pelotti, mutta sitten huomio herpaantui mukavempiin asioihin. Lenkit meni hyvin, mutta laitoin varuiksi koiralle sekä valjaat että kaulapannan. Marsuthan eivät ole raketeista moksiskaan.