Monenlaista kuiviketta on marsuaitauksen pohjalla lojunut viiden vuoden aikana. Tässä vähän pohdintaa kaikista kokeiluista ja toivottavasti jollekin apua valintaan. Tyytyväisin on tietysti silloin, kun on itse käynyt läpi jokaisen vaihtoehdon ja voi perustelujen kanssa todeta oman valinnan parhaaksi.


photo pohja 1_zpsfjphxytz.jpg

Puru


- Tätä en ole itse asiassa käyttänyt marsuaitauksessa koskaan. Joskus pahimpaan hätään ja eläinkauppojen ollessa kiinni, olen käynyt ruokakaupasta sekoittamassa purua hamsterin Mörttiröpön sekaan. Puru on tällaiseen allergikkojen kotiin hieman liian pöllyävää ja haluan marsujen jalkojen alle jotakin kiinteämpää, jonka päälle astua. Hengitysteiden ja silmien lisäksi myös lattia sotkeutuu purujen kanssa helposti. Purun ominaishaju ei minua myöskään miellytä. Se on käytössä melko dominoiva. Imukyky on varmasti perushyvä.


photo pohja 2_zps8myrnkfz.jpg

Mörttiröpö / Haapahake


- Tämä on itse asiassa nyt käytössä hamsterillani ja on ollut aivan alkuaikoina käytössä marsuilla. Syynä lähinnä helppo saatavuus. Imukyky on keskitasoa. Ei pöllyä. Leviää kyllä helposti häkin ulkopuolelle ja haju on miedohko. Hakkeet eivät myöskään tartu niin helposti pitkäkarvaisten lemmikkien turkkiin, kuin puru. Suuressa häkissä tämä ratkaisu käy kuitenkin kalliiksi ja jätesäkillisten raahaaminen roskiin rasitti. Biojäteroskista en tainnut marsuilla käytettäessä hakkeella rasittaa. Ei olisi jäänyt paljoa tilaa naapurien biojätteille. Hamsterilla Mörttiröpöt korjataan paperikassiin ja laitetaan biojätteisiin. (Jonkin mielipiteen mukaan kaivelevalle hamsterille tämä ei olisi paras, mutta onneksi Oskar ei kaivele, niin ei tarvitse tuohon ottaa kantaa..)


photo pohja 3_zpsy8g00le8.jpg


Leppähake


- Alspån tuli käyttöön Mörttiröpön jälkeen. Ilmeisesti tuote ei ole suomalainen. Tällaisia asioita en kuitenkaan osannut tuolloin vielä ajatella. Ilmeisesti suomalaisiakin versioita myydään jossakin, mutta en ole enää asiaan niin perehtynyt. Mielestäni leppähake ei tuoksu niin voimakkaasti kuin Mörtti ja puru. Se tuntui myös Mörtin jälkeen pehmeämmältä tassutella ja kuitenkin pöllysi vähemmän kuin puru. Todella miellyttävä tuntuma siis ja tunnelmallisen väristä.


photo pohja 4_zpsvcgxovhx.jpg


Hamppukuivike


- Tätä tuli ihan vain pari kertaa testattua, koska missään lähieläinkaupassa tätä ei myydä. Hamppukuivike on kuitenkin eläinmaailmassa selvässä nosteessa ja pidetty. Netin kauttahan saisi toki tilattua isojakin eriä kerralla kotiin. Jos saisin valita mitä kuiviketta läheiseen Mustiin & Mirriin tilataan, niin sieltä löytyisi tätä. Todella hajuton, imukykyinen, pölytön eikä hintakaan tainnut kilpailijoita kummoisempi olla. Tätä kannattaisi hamsterille ostaa. Marsujen kanssa näitä kuivikkeita tosin kuluisi niin paljon, että pahaa tekisi kaatopaikalle näitä heittää. Kohta selviää, mikä marsuillemme tuli pysyvästi käyttöön.


photo pohja 5_zpsbuchbt6j.jpg

Pyyhkeet


- Vuonna 2012 taisi vaihtua Mörtit ja hakkeet kankaisiin. Jossakin vaiheessa kokeilin vanhoja pyyhkeitä häkin pohjalla ja se ei vain sopinut meidän menoon. Pyyhkeet tarttuivat helposti marsujen kynsiin ja kun pisut eivät aina osuneet pissa-astiaan, olivat pyyhkeet nopeasti märkiä. Sitten pitikin vaihdella pyyhettä yksi kerrallaan, kerrostaa tai laittaa vähän jotakin niiden alle märkää imemään. Karvojakin oli vähän vaikea saada niistä irti. Tarrarullaa kului ja pyyhkeiden imurointi taas oli liian hankalaa.


photo pohja 6_zpsdwkfb7gj.jpg

Fleece


- Seuraava ja vähän pidempi kokeilu oli fleece. Siihen ei jäänyt kynnet kiinni ja sopivan kokoisia kankaita oli helppo löytää. Marsut myös ilahtuivat kirkkaista väreistä ruskean hakeharmauden jälkeen. Aktiivisuus ja onnenhepulit lisääntyivät siivouksen yhteydessä huomattavasti. Fleecen päällä pääsi myös juoksemaan nopeammin. Kosteus meni kankaasta läpi, joten fleece oli myös miellyttävä ratkaisu jaloille. Toki sen vuoksi myös fleecen alla piti olla vaikka niitä pyyhkeitä sitten suojana. Eniten fleecessä ärsytti kuitenkin karvojen uppoutuminen materiaaliin. Vaikka tarraharjaa ja imuria käytti kuinka, oli pesukone aivan täynnä karvoja. Nykyratkaisu on ilmeisesti käyttää hevosten loimille tarkoitettua pesupussia, mutta minä en tuolloin sitä tiennyt.


photo pohja 7_zpsygqnnaqr.jpg


Puupelletti


- Paakkuuntumaton ja nimenomaan puupellettimallinen kissanhiekka on ehdoton suosikkini tällä hetkellä. Muotonsa ja kilohintansa vuoksi en sitä koko aitauksen pohjalle suosittele, mutta heinien alapuolelle vessa-astiaan se on mainio. Vaihdan kaikki puupelletit kerran viikossa, mutta monet tekevät myös täsmäiskuja erilaisten lapioiden ja siiviläviritelmien kanssa. Yksi kissanhiekkapussi kestää monet siivouskerrat ja supermarketeissa ainakin saattaa olla tarjouksia kissanhiekoille. Imukyky on hyvä, meillä ei pelletit lentele astian ulkopuolelle ja jos siivoaa sopivin välein, ei hajujakaan ilmene. Yksikään marsu ei ole astiaa vältellyt ja pissat tulevat aina siihen, joten en usko, että ratkaisu on epämukava tassuille. Mielestäni tämä on myös ekologinen vaihtoehto, kun jätettä tulee siivilöinnin perusteella mahdollisimman vähän.


photo pohja 8_zpsahavh4ay.jpg

Matot


- Puupellettien kanssa marsuillani on nyt käytössä matot. Sekään ei ole aivan sama, minkälaisen maton aitaukseen laittaa. Minulla on ollut onneksi aina tilavat pesukoneet, joten koko aitauksen kattavakin matto on pesuun mahtunut. Ikeasta saa mattoja jopa kahden euron kappalehintaan, mutta mielestäni niistä ei imuroimalla oikein saanut roskia irti. Kun maksaa muutaman euron enemmän, saa ostettua kudotun maton, jossa on poikittaiset syvemmät urat. Näitä uria pitkin on helppo pyyhkiä harjalla ja ennen pesukoneeseen laittoa imeä imurin suulla sitkeimmät roskat. Se on niin nopeaa ja vaivatonta, että matot ovat jo siistin näköisiä pesukoneeseen mennessään. Ne ovat myös sen verran paksuja, ettei alle tarvitse mitään papereita tai pyyhkeitä erikseen viritellä. Siivousvälit ovat mattojen kanssa puruja tai hakkeita tiheämmät. Melkein joka päivä kannattaa aitauksesta pyyhkäistä papanat pois. Purujen kanssa papanat sekoittuvat pohjalle, mutta samalla saattaa siivousväli venyä liikaakin, kun papanoiden ja pissojen määrää ei osaa arvioida.


---

Kokeilematta on jäänyt:


- Turve, sahanpuru, höylälastu ja kutterinpuru. En ole koskaan edes harkinnut turvetta. Vaikuttaa sottaiselta kaupunkiasumukseen ja ilmeisesti myös haju on ekan pissan jälkeen aikamoinen. Puruja olen nyt vierastanut muutenkin ja haluan kuvitella puupellettien olevan parempilaatuista kuin sahan pohjalta kerätyt ylijäämät.


photo pohja 9_zpswjysl9tq.jpg

En suosittelisi:


- Sanomalehti, olki ja heinä. Sanomalehdestä on neuvottu, että sitä voi laittaa esimerkiksi pyyhkeiden alle, jos muste on jo viikon verran asettunut tai lehtipainon tiedetään käyttävän myrkytöntä mustetta. En kuitenkaan lähtisi tätä kokeilemaan. Marsu voi kaivaa sanomalehden pyyhkeiden alta enkä itsekään uskaltaisi sanomalehteä aamupalaksi mutustaa. Musteettomia suojapapereita on olemassa, mutta minulla ei ole mattojen vuoksi ollut niihin tarvetta. Olki ja heinä voivat olla epähygienisiä vaihtoehtoja. Ne voivat vettyä, homehtua ja pisujen lopuksi päätyä vielä ruuaksi.


---

Muitakin pohjaratkaisuja löytyy googlettelemalla. En niitä kuitenkaan tähän listannut, koska eivät vaikuttaneet vielä kovin yleisiltä eivätkä välttämättä ihan koko häkin ratkaisuilta. Hienoa kuitenkin huomata, että kuivikeratkaisuista käydään aktiivista keskustelua ja uutta kehitetään jatkuvasti. Suosittelen seuraamaan myös muiden jyrsijälajien omistajien keskusteluja. Sieltä saattaa napata aiheita, jotka eivät ole vielä marsumaailmaan ehtineet.