photo marcel_zpstjghpm3i.jpg

Kevätkuva demonstroimaan Marcelin persoonaa. :)

 

Koirasi nimi, ikä ja sukupuoli?
- Marcel (os. Millan Mohair), lähes 1,5 vuotta ja uros.

Lenkitätkö koiraasi aamuisin? (jos niin kuinka kauan olette lenkillä)
- Aamulenkki on aika nopea, koska on kiire töihin ja koira on kuuden maissa aika tokkurassa.

Kuinka kauan koirasi on yksin päivällä?
- Riippuen työpäivästä 5-10 h. Pitkät päivät ovat yleensä yllätyksiä, kun sairaalasta ei pääsekään lähtemään ja silloin koira kyllä kolkuttelee mielessä koko ajan. Marcel itse ei ole moksiskaan. Nukkuu aina kun kotiin tulen.

Kuinka monta kertaa päivässä lenkität koiraasi? (nurkan takana käymisiä ei oteta huomioon)
- "Nurkalla" näköjään käydään aamuin ja illoin, töitten jälkeen taas joko pari tuntia lenkillä tai koirapuistossa. Joskus käydään yömyöhään vielä seikkailemassa lisää. Koirapuisto on Marcelille must tai muuten tulee haikeus kaikkia vastaantulevia koirakavereita kohtaan. Puistoilun jälkeen on tyytyväinen.

Kuinka kauan liikut koirasi kanssa ulkona, että koet ulkoilutuksen lenkiksi?
- Kyllä se pitää tunneissa mitata ja siihen pitää sisältyä sekä riehumista että rentoutumista.

Ulkoilutatko koiraasi yleensä flexissä vai normaalissa remmissä?
- Remmissä helpoin, kun kaupunkialueella on niin tiivistä ja yllättäviä tilanteita.

Kun kävelytät koiraasi, kulkeeko se vasemmalla puolellasi?
- Koira hakeutuu itse aina vasemmalle, mutta annan sen kyllä välillä kulkea pikkuisen edelläkin - kunhan ei vedä ja minä määrään, minne käännytään.

Valitse sopivin vaihtoehto/vaihtoehdot alla olevista. Merkitse tähdellä, mitä välineitä käytät, kun ulkoilutat koiraasi.

a) normaalia pantaa
b) puolikuristavaa pantaa
c) kuristavaa pantaa
d) kuonopantaa
e) normaaleja valjaita *
f) Y-valjaita *
g) jotain muuta, mitä?

- Pannat saavat Marcelin yskimään. Erilaisia valjaita on kokeiltu vedonestovaljaista lähtien. Tykkään, kun hihna tulee kiinni rintamuspuolelle, mutta pitkillä matkoilla se on kätevin ihan perinteisessä paikassa.

Koetko, että koirasi palelee yli -10 pakkasella?
- Kylmällä Marcel nostelee tassuja ja joko ei suostu kävelemään tai sitten alkaa vetää. Koiran mieli rauhoittuu takissa ja vielä kylmemmällä myös tossuissa. Mitään söpönöpöjä blingbling-takkeja meiltä ei löydy.

Vaikuttavatko säätilat koirasi lenkitykseen?
- Ennen Marcel ei suostunut liikkumaan sateessa, mutta nyt uintiharjoitusten jälkeen sadekin on ihan jees. Koiran pitää päästä ulos ja luontoon joka päivä, mutta jos se ei millään halua, niin en pakota. Jumissa olevat lonkatkin saattavat vaikuttaa tietysti kävelyhaluihin.. En ole kyllä vielä huomannut yhteyttä.

Käytätkö koiraasi muuten ulkona kuin lenkittäessä? 
- Jos koiran voi ottaa ihmismenoihin mukaan, niin otan kyllä. Puistoiluihin, tutkimusmatkoille ja vaikka Pokemon-metsälle!

Lempirodut?
- Pienet ja pörröiset, mutta ehdottomasti perhoskoirat. :) Enemmän katson koiraa kyllä luonteen kuin rodun mukaan. Marceliin rakastuin.

Mitä rotuja et ottaisi?
- Ajattelen asiaa heti allergiataipumukseni sekä kaupunkiolosuhteiden kautta. Isot ja pörröiset ovat pois laskuista. Mitään kovin sairasta rotua en haluaisi. Esimerkiksi lyhytkuinoista, pitkäselkäistä tai ruttuihoista.

Mitä ruokaa koirasi syö?
- Tällä hetkellä pääruokana Canaganin Small breed country game. Lisänä Avital-lohiöljy ja PlaqueOff-meräleväjauhe.

Vaihdatko ruokamerkkiä, kun ruoka loppuu?
- Musteja ja Mirrejä on niin paljon tässä Helsingissä, etten usko ruuan loppuvan. Samalla merkillä on toinenkin pienien koirien tuote, joten sitä voisin hätätapauksessa ostaa.

Minkä perusteella valitset ruuan?
- Mahdollisimman vähän lisättyjä turhia aineita, sokereita yms. Ravitseva. Canagan oli nettikeskustelujen perusteella pidetty nappularuoka. Välillä annan muutakin kuin nappularuokaa, mutta lähinnä herkkuna.

Liotatko kuivaruokaa ennen kun tarjoat sen koiralle? Miksi? Miksi et?
- Kyllä. Koira ei syö, jos nappulat ovat liian kovia. Edellinen merkki ei varsinkaan maistunut, koska siinä itse nappulatkin olivat suuria. Myös muu maku, kuten raejuusto tai piimä, saa ruuan maistumaan paremmin.

Tarjoatko säilykeruokaa? Miksi? Miksi et?
- Joskus herkkuna. Kuluisi aika paljon purnukoita, jos niitä rupeisi ostelemaan. 


Kuinka usein annat koiralle puruluita tai muita hampaille hyviä väliherkkuja? 
-  Parin päivän välein. PlaqueOff-jauhe oli myös hyvä idea hampaiden hyvinvoinnille ja meillä pyritään pe-su pesemään myös hampaat lasten sähköhammasharjalla.

Kuinka usein koira saa koirankeksejä yms?
- Temppuja ja tottelevaisuutta harjoitellaan pikkuisten herkkujen kanssa joka päivä. Jos joudun työpäivän lisäksi lähtemään pois kotoa, vaikka kauppaan, saatan antaa lisää järsittävää (kanankauloja yms. tai aktivointileluun jotakin).

Saako koira kotiruoan jämät? Miksi?
- Yleensä kaikissa ruuissa on mausteita tai jotain koiralle arveluttavaa, joten ei. Koiralla on omat ruuat.

Montako kertaa koira juo vettä päivän aikana?
- Koiralla on koko ajan tuoreehkoa vettä tarjolla. Mielestäni muistaa hyvin käydä kupilla.

Juoko koira kupin kerralla tyhjäksi vai vähän silloin tällöin? 
- Kupillinen kuluu vajaassa päivässä litkien. Sitten vähän yskitään, vaikka kuppi ei ole ihan lattian tasossa..

Montako ateriaa koira saa päivässä?
- 2-3. Hieman lenkkien jälkeen tarjotaan sapuskaa. Ei tietenkään heti. Aamulla ei juuri maistu, mutta päivällä ja illalla kyllä. Yhtään jos ei maistaisi, niin alkaisi närästää.

Annatko haistella vastaan tulevia koiria?
- En koskaan tee itse aloitetta tai anna lupaa. Jos toinen omistaja pyytää, niin saatan suostua. Liikaahan siinä sitten innostutaan eikä Marcel ymmärrä, miksei voida jäädä painimaan tuntitolkulla.. Mielestäni moikkailu ei kuulu koiramaailmaane ikä ole luonnollista. Olisi mahtavaa oppia kunnolla ohittamaan.

Osaako koira odottaa hiljaa kaupan ulkopuolella, kun käyt kaupassa?
- En koskaan jättäisi koiraa yksin ulos odottamaan. En kestäisi, jos sille sattuisi jotain tai joku veisi sen. Marcel voi odottaa kotona tai jonkun tutun kanssa.

Käytkö koirapuistossa? Miksi? Miksi et?
- Mieluusti joka päivä. Marcel on todella sosiaalinen ja kaipaa koirakontaktia. Se on myös hyvä paikka sosiaalistaa koiraa ja totuttaa erilaisuuteen.

Hallitseeko koira perustottelevaisuuden?
- Välillä hormonit vievät niin lujaa, ettei Marcel kuule mitään, mutta mielestäni muuten menee hienosti.

Onko koira missään lajissa valio?
- En usko, että Marcel menestyisi näyttelyssä! En ole varma, miten silmäsairauteen tai lonkkajumeihin suhtauduttaisiin, mutta korvat ainakin sojottavat ihan minne sattuu! Muutenhan Marcel on maailman kaunein koira ja muutkin ominaisuudet vain persoonallisia.

Tietääkö koira, mitä EI tarkoittaa? Totteleeko se sitä?
- Se otettiin pentuna oppimistavoitteeksi heti oman nimen jälkeen. Kielto on yhtä tärkeä osata kuin oikeaan käytökseen ohjaavat kehoituksetkin.

Keräätkö koirasi kakat? Miksi? Miksi et?
- Aina. Suomessa on niin paljon koiria ja koirankakkaa, että täällä vaellettaisiin ruskeassa mönjässä, jos sitä ei pois keräisi. Asuinalueeni näyttääkin aika hirveältä talven ja kevään paikkeilla.. Astuin viime talvena ensimmäistä kertaa itsekin kakkaan. Koiraa ulkoiluttaessa ei myöskään ole kiva kuunnella ohikulkijoiden koirankakkakauhisteluja. Näytetäänhän esimerkkiä eikä anneta kipinää koiramyrkyttäjille!

Saako koira tulla tuoleille, sohville, sängyille? Miksi? Miksi ei? 
- Pienen allergiani vuoksi sänky on ehdottomasti kielletty. Sylissä saatan antaa olla sohvalla, mutta itse ei sinne saa mennä. Valitettavasti Marcel on työpäiväni aikana selvästi ollut sohvalla, mutta ehkä joskus löydän niin ihanan koiranpedin, että siitäkin tavasta päästään..

Valitsitko pennun nimenomaan kotikoiraksi vai harrastuskäyttöä ajatellen?
- Aluksi olin aivan varma, että aloittaisimme agilityn, mutta Marcel sairasteli kovasti pienenä ja siihen kului vakuutuksesta huolimatta yllättävän paljon rahaa. Nyt koira on huonon näkönsä vuoksi hieman kömpelö, joten pitää harkita vaikkapa hajukurssejä tai jotakin muuta rauhallisempaa. Jokatapauksessa haluan yhteisen harrastuksen meille tämän normaalin arjen sisälle.

Onko koiralla ollut satunnaisia haavoja tai onko se ollut tapaturmissa? Kerro.
- Aika hyvin on mennyt vaikka isojenkin koirien kanssa teututaan. Marcelilta katkesi maitohammas pienenä työpäiväni aikana ja juuri poistettiin nukutuksessa. Uusi pysyvä hammas kasvoi tilalle kuitenkin normaalina.

Onko mahdollinen sairaus/tapaturma rajoittanut koiran normaalia elämää mitenkään?
- Peppuun ei saa yllättäen koskea, koska lihakset ovat jumissa. Vasen silmä on pohjastaa täynnä turhia verisuonia, jotka eivät kehittyneet normaalisti pois. Se ei siis aina huomaa hieman takaa tulevia koiria ja saattaa säikähtää. Pikkuisen turhia törmäyksiäkin tulee välillä. Silti oikea silmä on normaali ja lonkat röntgenkuvien perusteella kunnossa, joten näillä mennään. Hierontaa ja liikuntaa.

Millainen murkkuikä koirallasi oli pentuna?
- Murkkuikä taitaa vain pahentua, kun nyt toisten poikien lisäksi alkaa työtkin kiinnostaa. Välillä kuljetaan aivan nenä maassa ja nuoleskellaan nurmikkoa. Aiemmin ollaan siis päästy helpolla!

Onko koirasi dominoiva? 
- Marcel on todella tottelevainen ja haluaa olla kaikkien kaveri. Se saattaa kokeilla samankokoisen koiran alistamista, mutta lopettaa heti, jos vain toinen koira käskee. Jonkin verran vieraille koirille haukutaan, jos ei ehdi kieltää ennen sen aloittamista, mutta se on lähinnä leikkiin pyytämistä eikä varovaisuutta/pomottamista.

Miten koirasi suhtautuu olemaan liikkuvassa ajoneuvossa? (Esim. linja-auto, ratikka, juna, henkilöauto tmv.)
- Oikein rennosti. Aluksi jännityksen huomasi satunnaisista pieruista, mutta ONNEKSI ne ovat nyt loppuneet julkisissa ajoneuvoissa. Varsinkin aivan sentilleen täysi metro ja kiertävä pieru olivat kamala kokemus!

Onko koirasi herkkävatsainen?
- Päivään ei saa sisältyä liikaa erilaisia syötäviä. Olen huomannut myös viljattoman ruuan hyväksi. Kaikki herkut yritän pitää myös suomalaisina. Se onkin yllättävän haasteellista, oletteko huomanneet?

Pitääkö koirasi uimisesta/kahlaamisesta?
- Kahlaamisesta varsinkin. Sinilevätilannetta on seurattu tarkkaavaisena tänä kesänä!

Entäs ihan pesemisestä?
- Kesällä pesu on ihanaa. Talvella saattaa vähän inhottaa, mutte suihkuun tullaan silti kutsusta.

Antaako koirasi leikata kyntensä ilman ongelmia?
- Ensin yritetään kiemurrella, mutta lopulta rauhoitutaan.

Onko koirasi turkiltaan helppo-, vai vaikeahoitoinen?
- Erittäin helppo, kunhan muistaa, että takkuja saattaa olla korvien takana ja taipeissa. Olen kyllä nyt pitänyt pepun, massun ja tassujen karvat aika lyhyenä, niin eritteen ja kurat eivät jää karvoihin kiinni. Ei siis ihan perinteinen perhoskoirakampaus, mutta ei mitään kovin erottuvaakaan.

 

Tässä vähän juttua Marcelista. Kommentteihin saa laittaa lisää kysymyksiä, jos tulee mieleen juuri tästä pojusta tai sitten rodusta yleensä. :) Kiitos vielä kaikista ihanista kommenteista koskien uutta marsuhäkkiä!