Yllättävän pitkäksi venyi taas blogaustauko. Niin tosin näyttää tänä vuonna käyneen monelle muullekin marsublogaajalle. Toinen nouseva trendi tuntuu olevan terveyshuolet. Monella on ollut iho-ongelmia, vanhuussairasteluja ja yllätyskuolemia mm. hamppukuivikkeen syömisen johdosta. Meilläkin on ollut terveyshuolia...

(Oikealla Pinja. Kaula vähän märkä herkuista ja karvaakin lähtenyt.)

photo 2017-04-15 05.43.33 1_zpssqrpxn8f.jpg

Pinjan laihtumisesta olenkin tainnut tänne kirjoittaa. Saatiin paino nousemaan melkein normaaliksi ja stabiloitua se sellaiseen sironpuoleiseen painoon. Kylkiluut eivät enää tunnu ja massu on normaalipyöreä. Energiaakin on ollut hyvin. Nyt huomasin kuitenkin Pinjan siristävän vasenta silmää ja vein sen eläinlääkärille. Tein hieman hölmösti, kun ajattelin, että silmää osaa kuka tahansa eläinlääkäri katsoa ja varasin samana yönä sähköisesti ajan Aleksi Pollarille. Hän ymmärsi silmäasioista paljon, mutta yleisellä tasolla epäilisin perehtuneen enemmän koiriin tai kissoihin. Tai itseasiassa, googletetaanpas: 

"Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat pehmytkudoskirurgia, suu- ja hammassairaudet ja ortopedia. Aleksi tekee koiran sterilaatioleikkauksia tähystysmenetelmällä Evidensia Kampissa."

Että näin. Todella hieno asiantuntija, mutta valitettavasti siirtäessäni Pinjaa kotona kuljetuskoppaan kaverinsa kanssa, näin silmän lisäksi likaiset ja turvonneet nisät. Painokin oli taas hieman laskenut. Vastaanoton kirkkaissa valoissa huomasin Pinjan turkin myös ohentuneen huomattavasti. Niskassa ja kaulalla oli karvattomat laikut.

photo 2017-04-15 05.15.59 1_zpshalk9ksm.jpg

Lopputulema:

"Pinjan vasemmassa silmässä todetaan lievä sidekalvon tulehdus. Ei sarveiskalvohaavaumaa. Nisissä iho paksuuntumista. Voi olla kyse lievästä tulehduksesta. Alue puhdistetaan betadinelaimennoksella (1:10) 2 kertaa päivässä 5 päivän ajan. Mikäli ongelma menee huonommaksi olkaa yhteydessä vastaanotolle."

Ihojutut mietitytti edelleen, joten varasin samantien ajan marsuekspertille parin päivän päähän. Pinja kuitenkin on aktiivinen, joten halusin seurata onko käyttäytymisessä muuten mitään kummempaa. Pääsimme ihanalle Päivi Kuismalle, joka huomasi katsoneensa Pinjan silmää myös kolme vuotta sitten! Tuolloin kyse oli heinän raapaisusta. Marsua katsottiin nyt lempeästi päästä varpaisiin, tunnusteltiin imusolmukkeet, katsottiin suu ja korvat.. ihan joka paikka. Alavatsalla tuntui jotakin kovempaa, joten menimme samantien ultraääneen. Missään vaiheessa Pinja ei valittanut tutkimisesta tai vaikuttanut kipuiselta.

photo 2017-03-27 06.54.03 2_zpsoh5ej5dt.jpg

Lopputulema:

"Pinjalla on havaittu turkin huononemista ja jollakin tapaa vointi ei ole ihan yhtä hyvä kuin nuorempana. Painoa pitää vahtia. Ruoka maistuu, pureskelu on normaalia, virtsaaminen ja ulostaminen ovat oireettomia, ei myöskään hengitystieoireita. Pinja ei kyhjötä. Yleistutkimuksessa Pinjan turkki on vähän ohut, mutta ihotulehdusta tai loisiin viittaavaa ei havaittu. Lihaskunto on vielä ihan hyvä. Sydämen ja keuhkojen kuuntelussa ei havaittu poikkeavaa. Hampaat ovat siistit, samoin silmät, korvat, pylly ja töppöset. Vatsaontelon palpaatiossa ei tunnettu suuria kystia, alavatsassa oli kiinteyttä. Ultralla kiinteys liittyy kohtuun, rakko oli siisti, ehkä hieman sakkaa mutta suurta kiveä ei näy. Kohtu hieman massamainen, mutta symmetrinen, ei nestesisältöä, kasvainta ei voi poissulkea. C-vitamiiniannoksen voi tuplata, muuten hyvä kotihoito jatkuu. Jos havaitset muutoksia noissa asioissa joita mietittiin tai esim. tulee verta takapäästä tai vaikuttaa olevan kipua (selkä köyryssä, ääntely), ota yhteyttä. Nisissä on ihossa hieman talikarstaa, niitä voi pyyhkiä laimennetulla betadinella ja kuivata huolella, samalla tulee tarkastettua ettei iho tulehdu. Nyt ei ollut bakteeritulehduksen merkkejä. Hyvää vointia Pinjalle kavereineen ja hyvää pääsiäistä!"

Ihana eläinlääkäri pyysi laittamaan sähköpostia, mikäli vointi muuttuu tai marsu esimerkiksi varoo virtsaamista/ulostamista.

Samana iltana tuli myös sähköpostia:

"Hei,

unohdin vielä sanoa siitä kaulan alusesta, että pyyhkikää sitäkin laimennetulla betadine-paikallisantiseptilla aluksi päivittäin viikon ajan ja kuivatkaa huolella taputellen esim. talouspaperilla. Jos näkyy rapsuttelua tai siitä kieliviä naarmuja, laittakaa sähköpostia niin kokeillaan kuitenkin ulkoloislääkitys vaikka nyt ei heti sellaiseen viittaavaa muuten havaittukaan. Jos kaulanalusiho punoittaa, tahmeutuu tai on arka, hoidetaan sitä antibiootilla, silloinkin laittakaa viestiä."

photo 2017-03-25 05.15.00 1_zps585k4tut.jpg

 

Arvaatteko, mikä oli kaikista hämmästyttävintä näiden käyntien välillä? Hinta. Se oli nimittäin lähes identtinen (87 ja 89 euroa). Ensimmäinen käynti kesti varmaankin vain minuutteja ja tuntui, että vain vaivoin sain aiheen käännettyä silmästä marsun muuhun vointiin. Toinen käynti kesti varmaankin yli puolituntia sisältäen keskustelua, tutkimista eri välinein ja jopa alavatsan ultraäänitutkimuksen! Todellakin koetan tästä lähin muistaa aina soittaa, josko Päiville olisi vain millään aika vapaana enkä varaa netistä mitä tahansa vapaata aikaa. Pollari sopii varmasti hyvin koiraan kohdistuvien toimenpiteiden hoitajaksi. En häntä halua mistään moittia ja varmasti vielä törmäämme.

Mutta niin... Nyt on silmätippakuuri viimeistä tippaa vaille ohi. Painoa olen seurannut joka päivä, antanut helokkiöljyä, putsannut ihoa ja nisiä, tuplannut c-vitamiinin ja herkututtanut molempia. Voisin vielä vaihtaa pellettimerkin kokonaan johonkin vanhemmalle marsulle rikkaampaan (Onko "elatusta" vielä vai mitä käytetään?). Nyt olen vielä alkanut pohtimaan, että kyllä nuo marsulit vähän enemmän lepäävät. Maddella on ehkä tylsää ja Pinja on varmastikin väsyneempi. Sehän täyttää 2. päivä kesäkuuta jo viisi vuotta. Ikä tuntuu vielä kovin vähältä, koska Pinja oli niin nuorekas vielä vuodenvaihteessa. Nyt kuitenkin näyttää, että kenties kasvainmassa vie voimia. Mikäli se aiheuttaa tulehduksia tai muuta vaivaa, niin ratkaisu tulee tehdä nopeasti. En halua hetken helpotusta antibiooteilla/kipulääkkeillä, mikäli kyse on kuitenkin isommasta ongelmasta. Osa minusta toivoo, ettei kyse ole siitä. Pinjahan tuli meille kasvattajalta alunperin sen vuoksi, ettei ollut tullut siellä tiineeksi. Vaikka eiköhän totuus ole oikeasti näin karu. Viime vuonna menetin Lunan, Benjaminin ja Oscar-hamsterin. En vain haluaisi, että nyt olisi lähestymässä taas yksi rakkaan menetys. Jatkan tätä marsujen kyttäystä sohvaltani ja mikäli karva kasvaa normaalisti takaisin, niin harkitsen.. ehkä.. jonkun ilopillerin hankkimista.. ennakoiden.. Madden kaveriksi. En vain tiedä toisiko se iloa aitaukseen vai stressaisiko se.

Kai tässä yritän ajatuksiani selkiyttää, mutta hieman neuvoton olen. Vaikea nähdä tilannetta kirkkaasti.

 

Tässä vielä muutama söpö kuva terveestä ja nuorekkaasta Maddesta. Päästään muuten pian tuotetestaajiksi uudelle marsuvirikkeelle! Siitä siis ainakin postaus tulossa..

photo 2017-04-15 05.16.55 1_zpsohhxmy6w.jpg

photo 2017-04-15 05.41.10 1_zpsl2wpfupo.jpg

photo 2017-04-15 05.41.33 1_zpseccwk1wm.jpg

Instagramissa lisää kuvia meidän kuulumisista.