Pieni Oskar-hamsterini löytyi lauantaina päivällä pesämökin ja juomapullon välistä purujen seasta. Pieni karvapallo näytti kuin nukkuvalta, mutta en tiedä oliko ollut matkalla vessanurkkaan vai juomaan ja kävikö kaikki yllättäen vai mitä tapahtui. Hamsteri näyttäytyy yleensä niin myöhään illalla, että oli ravisuttavaa nähdä pieni päiväsaikaan makaamassa puruissa. Eilisen illan ja sitä edellisenkin kirsikkatomaatit olivat koskemattomina puruissa. Ne olivat maistuneet muutenkin huonommin viimeisen viikon aikana, mutta yleensä niitä oli sentään pikkuisen nakerrettu.

Juoksupyörässä ei Oskar-vanhus ollut jaksanut kuin löntystää ihan pikkuisen viimeisen parin viikon aikana. Pieniä juoma- ja vessareissuja saattoi hamsteri tehdä päivälläkin. Sylistä ei enää yritetty lähteä tutkimusreissuille eikä silityksiä väistelty. Viimeiset viikot olivat siis kovin rauhallisia ja lempeitä eikä mitään sairauden merkkejä näkynyt, pelkästään pientä harmaantumista ja hidastumista.

photo oskar_zpsevzlhsuf.jpg

Viikko sitten otettu kuva Oskarista, joka jäikin viimeiseksi otokseksi.

Tänä vuonna on menetetty Oskar-hamsteri vanhuuteen, Luna-marsu syöpäkasvaimeen ja Benjamin-marsu virtsateiden määrittelemättömään aggressiiviseen sairauteen. Marcel-koiraa on käytetty eläinlääkärissä, mutta Pinja-marsu on ollut onneksi terveenä ja saanut uuden Madde-ystävän. Paljon on tapahtunut ja päällimmäisenä on kaipaus parin vuoden takaiseen, kun suurin murhe oli pieni heinänpisto silmässä. Oskarin kotiterraariota tyhjentäessä nämä ajatukset heijastelivat ja pulpahtelivat mielessä. Pinttyneitä tahroja sitruunahapolla hinkatessa ajattelin ensin heittäväni koko hökötyksen jätehuoneeseen, mutta hetken päästä mietin taas, että onhan varastossa tilaa ja ehkä joskus haluan tutustua kääpiöhamstereihinkin.. Sitten taas mietin, että kyllähän näitä terraarioita saa helposti taas uusia enkä kuitenkaan ihan äkkiä uutta lemmikkiä hanki.. Päädyin sitten pitämään nykyisen terran ja hyvin se mahtui varastoon. Viereen jätin paperikassillisen Oskarin tavaroita. Puisen mökin ja vanhan juomapullon laitoin pois sekä muutaman muun puisen virikkeen. Keraamiset ja muoviset pidin sekä tikibar-mökin, jota Oskar ei juuri noteerannut. Se taisikin olla enemmän kääpiöhamsterikokoa. Lähinnä hauska koriste ihmisten katsella.

Viikonloppuna ei lähellä ollut eläinlääkäriasemia auki, joten lähden tänään töitten jälkeen viemään Oskaria yhteistuhkaukseen. Saa nähdä, mitä kaikkia tuntemuksia tuo matka herättää. Kiitollinen olen silti näistä vuosista ja Oskaria muistelen pelkällä rakkaudella. Liian lyhyt on matka pienten lemmikkien kanssa!