Lähden ensi viikoksi Tokioon reissaamaan. Alkuperäinen ajatus oli, että osaava poikaystäväni olisi pitänyt marsuista huolen tuon ajan. Kävi kuitenkin niin, että poikaystävällä on opiskelemansa alan vuosittainen jättikonferenssi Ruotsissa. Hän lähtee reissuunsa tiistaina ja palaamme molemmat sunnuntaina. Emme siis ole kumpikaan kotona vahtimassa marsuja. Onneksi hänen äidillään ja minun äidilläni on aiempaa kokemusta marsuista. Poikaystäväni äiti ehdotti, että voisi käydä katsomassa marsuja ennen töihinmenoaan ja vielä uudelleen illalla. Kotonamme voi poiketa suhteellisen nopsaan työmatkalla.

Mietin kuitenkin, että marsuille tulee aika hiljainen viikko. Meille ei juurikaan sisään kuulu ääniä eikä sähkölaitteita uskalla jättää päälle. Ehdotin, että poikaystäväni äiti vahtisi marsuja tiistaista perjantaiaamuun ja minun äitini viettäisi viikonloppuyön meillä perjantaista lauantai-iltaan. Tämä sopi molemmille. Poikaystäväni äidin vastuupäivät vähenivät ja äidilläni riittää aikaa marsujen kokopäiväiseen viihdyttämiseen. Hän lupasi myös pikkuisen siivota marsuhäkkiä, joten minun ei tarvitse hätäpäissäni täyttää marsuhäkkiä taas purulla! Voisi olla, että hetkellisen purun jälkeen siirtyminen takaisin mattoihin olisikin vaikeampaa..


Mahtava löytämäni marsusivusto: http://www.cavymadness.com/care.php


Tässä pieni yhteenveto kahden äidin muistilapusta. Siivousosion olen kirjoittanut vain äidilleni. Poikaystäväni äidin osiossa pyydän vain hieman siistimään puruja ja papanoita. Kertokaa vain, jos huomaatte jotain puuttuvan tai jos jotain pitäisi selkiyttää! Aika on kuitenkin niin lyhyt, että esimerkiksi kynsien leikkuun voimme tehdä ennen reissua. Pikkuisen olen yksinkertaistanut tehtäviä ja lisää voi toki aina marsujen kanssa puuhata. Hurja hemmottelu alkaa heti kun palaan Tokiosta!


"Aamu:
 • Kummallekin vitamiinitabletti. Innostuvat kun kuulevat purkin heilutusta. Ottavat ainakin aitauksen raosta reippaasti. Jos eivät ota, niin voi jättää yhden ruokakuppiin.
 • Veden vaihto (puolikas pullollinen haaleaa vettä)
 • Heinätelineen täyttö (ei saa tyhjetä)
Ilta:       
 • Veden ja heinän tarkistus
 • Jos pellettikuppi on tyhjä, lisätään pari kauhallista Lottie-pussista (yleensä vie kolme päivää tyhjetä)
Kun aikaa:
 • Jutustele marsuille, jotta niiden päivässä olisi jotakin ääntä
 • Mielellään hieman asunnon tuuletusta ettei marsuille tulisi kuuma. Sietävät viileää, mutta eivät läpivetoa.
 • Aamulla voi antaa tuoreita jääkaapista ja/tai illalla piilottaa aitaukseen löydettäväksi. Ei kuitenkaan montaa palaa, ettei jää yöksi mätänemään.
Jääkaapissa on huuhtelemattomia tuoreita. Ne pitää huuhdella lämpöisellä vedellä ennen antamista. Kurkusta voi leikellä sentin palasia. Kokonaisen porkkanan voi pilkkoa marsuille ja tomaatista voi antaa lohkoja.

Siivous:

 • Jos papanat valtaavat nurkkia, voi rikkaimurilla niitä kerätä ja laittaa roskiin. Marsut sietävät ääntä jos se lähestyy ensin kauempaa. Toipuvat nopeasti muutenkin vaikka juoksentelisivat.
 1. Siivotessa marsut kannattaa mielellään nostaa lattialle (voit kokeilla puolittaista siivoustakin) ja antaa heinäteline sekä tuoreita sinne.
 2. Varaa talouspaperia, rikkaharja ja -lapio, vesisumutinpullo, kissanpissasumute, muovipussi ja tarraharja. (Kaapissa on myös sokeripaloja, jos haluat oikein rapsuttaa pissalaatikkoa.) Laita telkkari päälle.
 3. Poista kaikki irtain paitsi pissalaatikko aitauksesta. Kaada pissalaatikon sisältö heiluttelemalla muovipussiin aitauksessa. Lopuksi pohjalle tiivistyneet purut voi pyyhkiä paperilla. Laita kissanpissasumutetta kaikille likaisille kohdille ja anna vaikuttaa.
 4. Harjaa purut ja papanat matoista aitauksen pohjalle (karvat ei yleensä irtoa). Taittele matot vessan pieneen pesukoriin. Putsaan ja pesen ne itse.
 5. Kokoa aitauksen pohjalta roskat samaan nurkkaan ja kaavi sieltä muovipussiin. Jos pohjalla on pissatahroja, kokeile ensin vettä sumuttamalla saada ne irti. Vasta sen jälkeen tarvittaessa kissanpissasumutetta.
 6. Aseta uudet matot ja virikkeet takaisin. Ei vielä ruokakippoa ja vesipulloa.
 7. Aseta marsut takaisin aitaukseen
 8. Pese ruokakippo ja vesipullo
 9. Laita ruokakippoon kaksi kauhallista pellettiä ja vesipulloon puolikas pullollinen haaleaa vettä
 10. Valmista! Nyt voit kerätä kaiken lattialta! Kenties pestä pissalänttejä kissanpissasuihkeella!
Roskikseen pääset kotiavaimella ja se on on kahdesta katoksesta se autotietä lähempänä oleva."