Kävipäs hyvä tuuri lähidivarin kanssa! Muistelin pari päivää sitten myymiäni jyrsijäaiheisia kirjoja ja muistin Kanit ja marsut -kirjan (1994). Myin sen muutama vuosi sitten samaan divariin yhdessä Pikkulemmikkien lääkärikirjan (1993) kanssa. Kävin taas pari päivää sitten divarissa etsimässä ihan muuta luettavaa - ja joku oli juuri edellisenä päivänä tuonut aivan saman Kanit ja marsut -kirjan myyntiin! Nappasin sen ja isomman Pienet lemmikkieläimet -kirjan (2009) mukaani. Molemmat neljän euron kappalehintaan, eli ei ollenkaan paha!


Selasin molemmat kirjat läpi ja täytyy kyllä sanoa, että marsujen hankkimista pohtivan kannattaisi ennemmin hankkia tietonsa internetistä. Ajantasalla nämä kirjat eivät ole olleet vuosiin. Ei edes tuo isompi, vain kolme vuotta vanha kirja, joka kuvien perusteella kuitenkin vaikuttaisi olevan vanhempaa alkuperää. Siinä on kyllä kivoja ohjeita oman ulkohäkin rakentamiseen, mutta sisähäkit voi nykyään tehdä muustakin kuin vanerista ja kanaverkosta, köhköh. Pidin kuitenkin kirjan tavasta esitellä kuvien kanssa jyrsijöiden yleisimpiä sairauksia.

Kaipaamani Kanit ja marsut -kirja taasen tuntui sisältävän aika vähän informaatiota muutenkin. Se esitteli kyllä erilaisia marsurotuja ja -värejä, mutta sivukaupalla turkin värien kuvailu on aika puuduttavaa luettavaa. Mitään luonneanalyysejä erirotuisten marsujen välille ei oltu tehty vaan kirja siis luetteli erivärisiä turkkeja. Lisäksi se sisälsi pelottavan paljon ohjeita pentueiden teettämiseen, minkä minä jättäisin kasvattajille, jos vain haluaa pitää marsunsa elossa. Siinä ei myöskään, äkkivilkaisulla ainakaan, painotettu marsun olevan laumaeläin vaan kaveriksi kelpasi kanikin, kunhan eivät tappele. Nykyäänhän tiedetään, että eri lajit eivät riitä toisilleen ainoiksi kavereiksi, sillä ne puhuvat "eri kieltä". Kaneille on nykyään myös erilaiset pelletit kuin marsuille. Lisäksi jotkut uskovat kanien tiettyjen bakteerien voivan olla vaarallisia marsuille eikä niitä siksi saisi tutustuttaa toisiinsa. Onhan kaneilla myös vahvat takajalat ja kummallekaan ei varmasti olisi hyväksi, jos tappelu syntyisi.


On hyvä omistaa tietokirjoja ja varmasti tulen näitä ostamaan lisää. Silti luotan eniten marsufoorumiin, tiettyihin kasvattajien nettisivuihin, eläinlääkäriin ja marsuyhdistyksen julkaisuihin. :)

Hyviä tietolähteitä:
http://www.marsut.net/keskustelut/index.php
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/sarjat/oppimateriaalia/2/
http://personal.inet.fi/cool/djfunk/marsula/body/artikkelit.html
http://www.marsuyhdistys.net/default/